sobota 29. ledna 2011

Zákoník práce 2011 - změny zákoníku práce 2011

Téměř každý nový rok přináší drobné změny v nejdůležitějším pracovně právním předpise, zákoníku práce. Obvyklý rozsah změn se týká úprav stravného a jízdného. Pro rok 2011 ovšem nastaly zásadnější změny, díky kterým se mění některá ustálená pravidla, na která byli zaměstnanci a zaměstnavatelé zvyklí. Přinášíme souhrn všech změn zákoníku práce pro rok 2011.


Změny v zákoníku práce pro rok 2011 platné od 1. 1. 2011

1. Od roku 2011 je nově povinnost písemné podoby dohody o provedení práce. Zákoník práce 2011 tak ruší možnost ústního uzavření dohody o provedení práce.

2. Prodlužuje se doba, po kterou je ze strany zaměstnavatele nemožné zrušit pracovní poměr ve zkušební době z 14 kalendářních dní na 21 dní. Tato změna je platná pouze pro období od 1. 1. 2011 do 31. 12. 2013.

3. Pro zaměstnavatele se prodlužuje doba hrazení náhrady mzdy při dočasné pracovní neschopnosti z  14 kalendářních dní na 21. Tato změna je platná pouze pro období od 1. 1. 2011 do 31. 12. 2013.

4. Nově vláda stanoví okruh zaměstnanců, u kterých může zaměstnavatel určit platový tarif v rámci rozpětí platových tarifů stanovených pro nejnižší až nejvyšší platový stupeň příslušné platové třídy nebo se kterými může zaměstnavatel sjednat smluvní plat. Parametry pro stanovení stupnic platových tarifů se ruší a tato pravomoc je nově ponechána vládě.


Tyto změny zákoníku práce pro rok 2011 byly provedeny zákonem č. 347/2010 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s úspornými opatřeními v působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí.

Další změny zákoníku práce pro rok 2011 se týkají stravného a jízdného. Stravné a jízdné na každý rok stanoví vyhláška ministerstva financí.


Související zákony

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jak mám dát výpověd z důvodu nedodržování zákoníku práce a šikany?Bude mi 50let a pracuji v obchodě za dost krutých podmínek.Dala jsem 2 měsíční výpověd protože prý není žádný paragraf z takovým důvodem.bude mi i zkrácena podpora i když jsem byla donucena dát sama výpověď? Olga

Anonymní řekl(a)...

Oli, bohužel s tím nic neuděláte... Zákoník práce je čím dál tím výhodněji stavěn pro zaměstnavatele a ne pro zaměstnance... Podmínky, které popisujete jsou v podstatě všude, hřeší se na nedostatek pracovních míst.. Jedinou obranou je soud, který si normální člověk nemůže dovolit a oni to vědí.. Podpora Vám bude krácena na 45%, protože jste výpověď podala sama. Zdravím a držím palce, také řeším zaměstnání. Eva

Anonymní řekl(a)...

až si v této republice pantáti uvědomí koho potřebují k vyděláváni zlodějských peněz tak se budeme mýt v pohodě!?!!!!!!!!!§!!!! libor

Anonymní řekl(a)...

Jirka mam narok na novou pracovni smlouvu firma se rozdelila na dve kazda z nich nese jiny nazev a ja mam praco vni smlovu stou prvni a pracuji u te druhe bez smlovy.

Anonymní řekl(a)...

Je mi přes úadesát a v práci jsem byl také šikanován.To mě donutilo podat výpověd a neudat pravý důvod.Jsem pojištění u DASU,ale ti se k tomu postavili pasivně.Do výpovědi ,kde je důvodem šikana mi nechtěl nikdo ze spoluzaměstnanců pomoci a podat svědectví - bojí se také o místo.Takže jsem v tom zůstal sám.Cítím proto s Vámi.Vím,že to nemáte lehké a držím Vám palce.
Jirka