středa 2. dubna 2008

Jak uzavřít smlouvu na koupi auta

Jednu z nejčastěji používaných kupních smluv je smlouva o koupi motorového vozidla. Nebo lépe také kupní smlouva na auto, kupní smlouva automobilu a podobně.

Zároveň je kupní smlouva na auto také smlouvou o prodeji auta. I když to není ve smlouvě samotné řečeno doslova, vyplývá to z jednotlivých ustanovení smlouvy o prodeji auta, kde kupující auto kupuje a prodávající prodává a oba tyto vztahy jsou popsány v jedné a té samé smlouvě.

Důležitou věcí při koupi auta je vyřízení odhlášení původního majitele z evidence. K tomu je nejlepší využít plnou moc, kterou je dobré nechat si vystavit při předání automobilu. Ještě dodávám, že by měla být úředně ověřená, aby nedošlo k zbytečným nepříjemnostem. Vzor plné moci ke stažení - plná moc vzor. Pokud kupujete automobil v autobazaru obvykle za vás přehlášení automobilu vyřeší buď v rámci prodeje, nebo za poplatek.

Dalším doporučeným dokumentem, kromě kupní smlouvy samotné, je záznam o technickém stavu vozidla. V záznamu o technickém stavu vozidla je třeba uvést všechny viditelné vady a vady na které přijdete při zkušební jízdě před koupí samotnou. Zkušební jízdu by jste v žádném případě neměli opomenout. Pokud kupujete auto z druhé ruky, požadujte do záznamu o technickém stavu vozidla uvedení údaje zda bylo nebo nebylo auto nabourané.

Samotná smlouva o koupi a prodeji auta není příliš složitá, přesto než nějakou podepíšete podívejte se na některé vzory, která lze na internetu nalézt, aby jste zjistili co taková smlouva musí obsahovat. Mohlo by se vám také stát, že podepíšete kupní smlouvu na krásné drahé auto, za které zaplatíte několik set tisíc a v případě sporu soud takovou smlouvu zruší pro její neplatnost. No a to sice znamená, že sice dostanete zpět své peníze, ale budete muset vrátit auto, které již využíváte, jste s ním spokojen a třeba s ním počítáte pro své podnikání a bez auta se neobejdete. Jistě můžete si koupit nové auto, ale ta časová prodleva mezi vrácením auta původnímu majiteli a koupí nového auta může být nepříjemná.


Související smlouvy ke stažení:

Kupní smlouva na auto
Všeobecná kupní smlouva


Související vzory ke stažení:

Plná moc


Související předpisy ke stažení:

Občanský zákoník
Obchodní zákoník

Žádné komentáře: